Меркель: Між членами ЄС не може бути вибіркової солідарності у питанні мігрантів

П'ятниця, 15 грудня 2017, 12:57

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що між державами-членами ЄС не може існувати вибіркова солідарність у питанні мігрантів.

Про це Меркель заявила в ході саміту лідерів ЄС, передає Politico.eu.

"Нам потрібна не лише солідарність у плані регулювання і контролю міграції на зовнішніх кордонах — це добре, це важливо, але ми також потребуємо солідарності з точки зору внутрішніх питань", - сказала канцлерка.

"Вибіркова солідарність, на мій погляд, не може існувати між державами-членами ЄС", - додала вона.

Як відомо, Меркель ще від самого початку кризи біженців у 2015 році намагається переконати інші країни ЄС розділити тягар, який Німеччина та деякі інші члени ЄС взяли на себе.

Більшість країн, особливо в Центральній і Східній Європі, відмовляються приймати мігрантів, заявляючи про побоювання про можливі теракти та проблеми культурної ідентичності.

Як відомо, президент Європейської ради Дональд Туск напередодні саміту заявив про неефективність квот ЄС на біженців, що було сприйнято критично у Єврокомісії. Вже під час саміту він застеріг, що розділення у блоці щодо мігрантів ускладнюється емоціями, що у своє чергу заважає знайти спільну мову й раціональну аргументацію для такої дискусії.

Його коментарі прозвучали на фоні того, що щодо кількох країн Центральної та Східної Європи можуть бути введені санкції через відмову приймати біженців в рамках квот ЄС.

Туск закликав до "рішучих дій провідних держав-членів" ЄС, натякаючи на Німеччину та Італію, а також підкреслив необхідність суворого контролю на зовнішньому кордоні блоку.

Нагадаємо, напередодні словацький прем'єр Роберт Фіцо заявив, що країни "Вишеградської четвірки" відкидають ідею квот на мігрантів, але натомість нададуть 35 млн євро допомоги на проекти з подолання проблем міграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.