Посол Канади про рішення щодо зброї: тепер м’яч на полі України

Понеділок, 18 грудня 2017, 14:23

Посол Канади в Україні Роман Ващук заявляє, що після внесення України у перелік іноземних країн, яким дозволено постачати вогнепальну зброю, від української сторони залежить, коли Збройні сили отримають від Канади зброю.

Про це повідомляє УНІАН.

Відповідаючи на запитання, чому Канада вирішила внести Україну до переліку іноземних країн, яким дозволено постачати вогнепальну зброю після 4 років агресії Росії на Донбасі, він заявив: "Ми, люди, які не робимо раптових спонтанних рішень. Ми довго розглядали ситуацію. Ми проводимо вже від 2,5 роки військові навчання тут (в Україні – Ред.) і дійшли висновку, що це раціонально як частина ширшої військово-технічної допомоги Україні".

При цьому посол зауважив, що Канада зацікавлена у продажі зброї Україні у певних сегментах.

"Ми не збираємося якісь неймовірні мільйони на цьому заробляти. Ми усвідомлюємо, що фактично Україна є більшим виробником зброї та її експортером, ніж Канада, але в певних сегментах, певних ключових компонентах тут можна було б і займатися продажем та спільними проектами. Наші збройні сили краще себе пізнали протягом навчань, і ми зрозуміли, що ми можемо взаємно доповнювати в певних відношеннях", - розповів Ващук.

Крім того, відповідаючи на запитання, коли безпосередньо Україна може отримати зброю від Канади, посол зазначив, що "м’яч на полі України, все залежить від покупців".

"Наскільки ми знаємо, Збройні сили України отримали в бюджеті більше можливостей закуповувати. Тепер вже від українських спеціалістів, фахівців залежить: коли, що і як", - додав дипломат.

Нагадаємо, 13 грудня Канада включила Україну у контрольний перелік країн, до яких дозволено поставки автоматичної стрілецької зброї (Automatic Firearms Country Control List).

В даний час до переліку включено 39 країн, в основному країни-члени НАТО, а також Австралію, Ботсвану, Чилі, Республіку Колумбію, Фінляндію, Ізраїль, Кувейт, Нову Зеландію, Перу, Саудівську Аравію, Республіку Корею та Швецію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.