Експерти закликають не ухвалювати закон "Купуй українське", який би порушив Асоціацію з ЄС

Вівторок, 5 грудня 2017, 10:39

Українські експерти закликають не ухвалювати законопроект "Купуй українське, плати українцям", який може порушити договори з ЄС та стати загрозою діловому клімату.

Про це йдеться у відкритому листі українських економістів до політиків, бізнес-спільноти та громадян України.

Свою увагу експерти звертають на проект закону №7206: "Купуй українське, плати українцям", що пропонує надавати переваги у державних закупівлях постачальникам, які можуть продемонструвати, що істотна частина їх виробництва пов’язана (локалізована) в Україні.

Ідея такого законопроекту – підтримка українських виробників, яка базується на сподіванні, що це призведе до економічного зростання.

Однак, на думку економістів, немає гарантії, що законопроект допоможе економічному зростанню.

Тягар підтримки буде покладено на державні підприємства, які відтепер більше сплачуватимуть за товари. Це зменшить суму податків, які вони сплачують державі, та збільшить роздрібні ціни на продукцію.

Окрім того, експерти вважають, що цей закон є порушенням міжнародних договорів та загрозою діловому клімату.

"Обмеження доступу до українських ринків є ізоляціоністською економічною політикою та порушує низку міжнародних договорів, включаючи принципи, закріплені у наших договорах з ЄС, заради яких українська громадськість стільким пожертвувала", - йдеться у відкритому листі.

"Ми сподіваємося, що українська економіка змінить напрям руху і громадськість буде реалізовувати переваги непопулярної, але правильної економічної політики та реформ, які український уряд здійснював протягом останніх трьох років", - наголошують експерти.

Читайте також на сайті ЄвроПравди статтю: "Асоціація на роздоріжжі: чому боротьба за угоду з ЄС не припиниться 1 вересня".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.