Прем'єр Ірландії здивований та розчарований відсутністю угоди щодо Brexit

Вівторок, 5 грудня 2017, 12:39

Ірландський прем'єр-міністр Лео Варадкар заявив, що був "здивований та розчарований" у зв'язку з відсутністю остаточних домовленостей у Брюсселі щодо Brexit.

Про це повідомляє EUobserver.

Британський прем'єр-міністр Тереза ​​Мей у понеділок зустрічалася з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером та переговірником ЄС Мішелем Барньє, щоб узгодити остаточні деталі угоди щодо Brexit.

Одним з невирішених питань є майбутнє ірландського кордону, при цьому Ірландія вимагала британських гарантій, що Північна Ірландія продовжуватиме діяти за регламентами ЄС після Brexit, щоб уникнути жорсткого кордону на острові.

Однак остаточних домовленостей не досягли через жорстку опозицію союзників Мей - Демократичної юніоністської партії Північної Ірландії (DUP).

Варадкар заявив, що текст домовленостей щодо кордону був узгоджений вранці в понеділок Ірландією, Великою Британією та робочою групою ЄС.

"Очевидно, що під час обіду в Брюсселі справи пішли не так, як було заплановано. Прем'єр-міністр Британії попросила більше часу", - сказав Варадкар.

Він зазначив, що текст, узгоджений вранці, забезпечував необхідні гарантії для Ірландії та додав, що поки що він не отримав жодного запиту на зміну формулювання.

Він сказав, що він все ще сподівається на угоду на саміті ЄС наступного тижня, де мають вирішити, чи надати "зелене світло" для чергового етапу переговорів між Британією та ЄС.

"Ми хочемо перейти на другий етап, це те, що потрібні людям", - сказав Варадкар.

Тим не менш, він не виключив можливого позачергового саміту ЄС у січні для вирішення цієї проблеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.