"Венеціанка" розкритикує Україну через дискримінацію освіти російською - джерела

П'ятниця, 8 грудня 2017, 12:58

Венеціанська комісія у своїх рекомендаціях щодо "мовної статті" закону про освіту в Україні, можливо, розкритикує ситуацію з навчанням російською мовою в Україні.

Про це повідомляє Європейська Правда у своїй статті "Угорщина готується до поразки: що змінить рішення "Венеціанки" у мовному конфлікті".

Зазначимо, що про зміст тексту рекомендацій Венеціанської Комісії, який не є публічним, стало відомо зі слів європейських та українських посадовців у Брюсселі, Києві та Будапешті.

Повідомляється, що окремо в рекомендаціях Венеціанської Комісії йдеться про ситуацію з навчанням російською.

"Тут Україна опинилася під жорсткою критикою", - повідомляє ЄвроПравда з посиланням на джерела.

Нагадаємо, що згідно із новим законом про освіту, особам, які належать до нацменшин, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд із державною мовою, мовою відповідної національної меншини.

Якщо дитина належить до національної меншини, у садочку й початковій школі вона може вивчати своєю мовою якусь кількість предметів.

А з 5 класу, якщо йдеться по офіційну мову ЄС – "одну або декілька дисциплін". А якщо не йдеться про офіційну мову ЄС, наприклад російську, - то лише мову й літературу своєї меншини.

Повідомляється, що всі залучені сторони – і Україна, і Угорщина, і члени ВК – вже давно мають у розпорядженні проект цього документа. Сьогодні у Венеції проект буде обговорений та затверджений.

"До нього ще можуть внести окремі корективи, але суть напевно не зміниться", - йдеться у статті.

Нагадаємо, джерела ЄвроПравди вже підтвердили, що ключова вимога Будапешта буде відхилена: "Венеціанка" підтвердить, що Україна не лише може, але й повинна просувати краще знання державної мови усіма громадянами – в тому числі тими, хто належить до національних меншин".

Як відомо, напередодні глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що український закон про освіту спрямований проти "мільйонів російськомовних українців".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.