Румунія далі стверджує, що освітній закон негативно впливає на права меншин

Четвер, 11 січня 2018, 14:55

Румунська влада наполягає на тому, що мовна стаття українського закону "Про освіту" має негативний вплив на національні меншини, які проживають у країні.

Про це заявив міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану під час візиту до Чернівців, передає "Інтерфакс-Україна".

"Румунія і надалі дотримується точки зору, що стаття 7 нового закону "Про освіту" має негативний вплив на етнічні меншини", - сказав він на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у четвер .

За словами Мелешкану, Румунія вважає за необхідне проведення консультацій із представниками місцевих громад щодо процесів, які стосуються їхніх прав.

"Румунська сторона вважає за необхідне, щоб усі ті пропозиції, які лунали з боку Румунії, знайшли своє відображення в додаткових документах, які могли б бути введені в українське законодавство", - додав він.

28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Як відомо, 11 грудня Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить низку рекомендацій для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Нагадаємо, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії стосовно реалізації закону про освіту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.