Роздача паспортів "під столом" не допоможе меншинам інтегруватися в ЄС - Клімкін

Четвер, 11 січня 2018, 16:15

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що нацменшини України досягнуть євроінтеграції тільки завдяки вступу країни до Євросоюзу, а не шляхом отримання паспортів інших держав.

Про це глава МЗС України заявив на брифінгу в Чернівцях 11 січня, повідомляє ZIK.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи планує уряд врегулювати питання видачі Румунією паспортів представникам нацменшин, Клімкін зазначив:

"Я, як правило, намагаюся не проводити паралелі, оскільки вони в міжнародних відносинах недоречні, але хочу згадати, що я сказав у Будапешті, коли мене запитали щодо аналогічної ситуації з Угорщиною.

Я сказав чітко: я вважаю, що угорській громаді шляхом видачі паспортів допомогти не вдасться. І євроінтеграцію цій громаді таким чином не досягти".

"Так само ми ведемо діалог з нашими румунськими друзями. І я так само казав і попередникам пана Мелешкану (глава МЗС Румунії), і пану Мелешкану: шляхом видачі паспортів ми не досягнемо євроінтеграції румунської громади. Ми це досягнемо шляхом входження України до Європейського союзу", – повідомив Павло Клімкін.

"І саме це – шлях вперед. Румунія, до речі, це послідовно підтримує. І я вважаю, що тільки це – шлях вперед, а не роздача паспортів десь під столом. Це всі питання, які обов’язково у нашому дружньому діалозі – так само, як і по закону "Про освіту", – будуть врегульовані", – додав глава МЗС.

Як повідомлялось, Клімкін вважає, що Україна має більше робити для національних громад у сфері освіти.

У Чернівцях 11 січня відбувається зустріч міністрів закордонних справ України Павла Клімкіна та Румунії Теодора Мелешкану. Керівники зовнішньополітичних відомств обговорюють широке коло питань двосторонньої співпраці на міждержавному та регіональному рівнях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.