Естонія планує відмовитись від монет номіналом 1 і 2 євроценти

Середа, 17 січня 2018, 16:46

Банк Естонії планує скоротити використання монет номіналом 1 і 2 євроценти, щоб поступово відмовитися від них.

Про це повідомляє ERR.ee.

Банк Естонії запропонував обговорити питання доцільності в майбутньому округляти на касах кінцеву вартість покупки до 5 центів, щоб скоротити використання монет номіналом 1 і 2 євроценти.

"Щороку з Банку Естонії відправляється в середньому дві вантажівки монет номіналом 1 і 2 євроценти, які в магазинах роздають як решту і які в подальшому використовуються вкрай мало", - сказав віце-президент центробанку Мадіс Мюллер.

Планується, що покупці могли б і надалі розраховуватися за допомогою монет номіналом 1 і 2 євроценти, але решта дрібними монетами не видавалась би.

На думку естонського центробанку, кінцеву вартість покупки варто було б округляти тільки при оплаті готівкою, а при картковому платежі покупець, як і раніше, платив би точну суму.

Для торговців округлення означало б одноразове оновлення програмного забезпечення кас.

За словами виконавчого директора Союзу торговців Нелі Пейл, округлення було б в широкому плані корисним і для торговців, і для споживачів.

"Працівникам магазинів довелося б витрачати менше часу на перераховування монет, а підприємствам - на інші пов'язані з євроцентами дії. Споживачі зараз отримують в магазинах решту 1- та 2-центовими монетами, але самі дуже рідко розплачуються ними. Маленькі центові монети зазвичай десь пропадають, оскільки багато хто вважає дрібні монетки зайвою морокою ", - додала Пейл.

На округлення цін у єврозоні перейшли п'ять країн: Фінляндія, Нідерланди, Бельгія, Ірландія, а з цього року також Італія. Досвід цих країн показує, що округлення не привело до зростання цін. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.