У Македонії незадоволені пропозиціями посередника ООН щодо назви країни

Четвер, 18 січня 2018, 09:56

Представник Македонії у переговорах з Грецією щодо назви Країни Васко Наумовський назвав пропозиції посередника ООН у цій справі "далекими від достойних".

Про це повідомляє македонська агенція Meta.

"У нашої країни є назва, і ця назва – Республіка Македонія, ця назва дана їй на основі нашої ідентичності. І сьогодні, у 2018 році, ніхто не стане заперечувати існування македонського народу і македонської мови. Посередник представив сьогодні певні ідеї, які далекі від достойних, однак вони будуть представлені керівництву країни, яке прийме рішення у цій справі" - сказав Наумовський.

В той же час посередник ООН Меттью Німец висловив оптимізм у справі врегулюванні суперечки щодо назви Македонії, заявивши, що справа рухається у правильному напрямку.

Наумовський у свою чергу заявив, що налаштований не надто оптимістично.

"Оптимізм завжди корисний, але для оптимізму мають бути підстави. Однак пам’ятаючи про те, що ми чули від представника Греції в рамках цих переговорів, ми не маємо підстав бути надто оптимістичними" - сказав представник Македонії.

Нагадаємо, напередодні Греція і Македонія за посередництва ООН відновили переговори заради врегулювання 27-річної суперечки щодо назви Македонії.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до 1991 року носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Греція, ЄС та інші міжнародні структури іменують країну як "Колишня Югославська республіка Македонія" (КЮРМ).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.