Геращенко: невже Ягланд не знає, що гіві-мотороли розстрілювали українських військових?

Понеділок, 22 січня 2018, 20:06

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Янгланд у своїй промові в ПАРЄ пішов ще далі, аніж зазвичай, і заявив, що анексія і окупація не можуть бути підставами для санкцій.

Про це написала член української делегації у ПАРЄ Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Мовляв, тільки пряме порушення 4 статті Європейської конвенції з прав людини, такі, як смертна кара, катування, примусова рабська праця. Невже до Страсбурга не доходять новини з України? І Ягланд не знає, що на окупованих РФ територіях Донбасу повернуто радянський кримінальний кодекс зі смертною карою, що там гіві-мотороли розстрілювали українських військових, в тому числі й під Іловайськом, Дебальцевим, ДАП, й це була публічна смертна кара", - написала Геращенко.

Вона нагадала, що на окупованих територіях військових заручників примушували до рабської праці по розбору завалів Донецького аеропорту, що там були принизливі "паради полонених", що в Криму катують татар і українців, і Чийгоз і Умеров розповідали про це в Раді Європи, "що Панова, Сенцова, Афанасьєва, Клиха, Карп'юка, Кольченка катували і катують в російських тюрмах".

"Але ми, українська делегація, не збираємося плисти за течією і дати можливість забути про Крим і Донбас, заговорити, задіалогити ці теми. Ми не дозволимо закрити очі на насильство, зґвалтування, тортури, знущання, незаконне утримання, катування, неповагу до територіальної цілісності і суверенітет, кричуще порушення прав людини - все, що стало нормою на окупованих Росією територіях", - зазначила Геращенко.

Нагадаємо, у своєму виступі Турбйорн Ягланд зробив також низку неоднозначних заяв про необхідність відновлення прав росіян в РЄ.

Зокрема, він хоче зняти з Росії санкції в ПАРЄ до 2019 року. Окрім того, Ягланд вважає, що не можна виганяти Росію з РЄ "лише" за анексію та агресію.

Він також заявив, що Рада Європи опинилася у фінансовій кризі та буде змушена скорочувати активність через одночасне зменшення внесків від Туреччини та Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.