Хорватія звинуватила Сербію у фальсифікації історії через виставку про Голокост

П'ятниця, 26 січня 2018, 15:55

Хорватія звинуватила Сербію у фальсифікації історії з пропагандистською метою через організовану Белградом в Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку виставку, присвячену Голокосту.

Про це повідомляє Reuters.

Серби, зокрема, показали табори смерті Другої світової війни, які створювалися тодішнім фашистським режимом Хорватії.

Експозиція була підготовлена ​​без участі представників хорватського меморіального комплексу Ясеновац, заявила міністр закордонних справ Хорватії Марія Пейчінович Буріч.

"Ми висловлюємо глибоку повагу до всіх жертв режиму Усташі і ми засуджуємо всі його злочини та особливо злочини, скоєні в таборі Ясеноваца", - заявила вона.

"Через повагу до жертв ми вважаємо абсолютно неприйнятним використовувати страждання в Ясеноваці для цілей пропаганди чи цілей щоденної політики", - зазначили в хорватському МЗС..

Виставка була створена до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту 27 січня та фінансується Постійним представництвом Сербії при ООН.

"Ясеновац - це, мабуть, найгірший приклад звірячих вбивств у Європі... навіть нацисти були нажахані", - заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

Табір Ясеновац існував з 1941 по 1945 рік і керувався Незалежною державою Хорватія, маріонетковою державою, керованою режимом Усташі і союзниками нацситів. Серби, євреї, роми і хорвати, які виступали проти режиму, були ув'язнені та вбиті там.

Деякі хорватські історики кажуть, що в таборі загинули від 80 000 до 100 000 людей. Деякі сербські історики кажуть, що їх кількість складає близько 600 000.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.