Бізнес-проект прем’єра Чехії обманом отримав грант ЄС – розслідування

Вівторок, 9 січня 2018, 12:53

Неправдиві та неповні дані були надані в заявці на отримання гранту ЄС на готельно-конференційний комплекс "Гніздо лелеки" (Čapí hnízdo), що належить теперішньому прем'єр-міністру Чехії Андрею Бабішу.

Про це йдеться у доповіді Європейського управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF), повідомляє ihned.cz.

"Розслідування встановило, що представники одержувача дотацій в момент подачі заявки в 2008 році на підтримку свого проекту та підписання договору про надання фінансування надали недостовірні дані і приховали важливу інформацію", - йдеться в оповіді OLAF.

Європейське бюро вважає, що даний факт може виступити приводом для судового переслідування з боку чеських органів за підозрою в шахрайстві та порушенні фінансових інтересів Євросоюзу.

OLAF також вказує, що анонімна структура, що була на той момент власником "Гнізда лелеки", не відповідала вимогам прозорості, необхідним для отримання гранту ЄС.

Нагадаємо, у 2008 році родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вирішила переобладнати у люксовий конференц-центр. Суму реконструкції оцінили у 350 млн крон, з яких 50 млн склав грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу.

Для отримання цих коштів компанію, яка керувала маєтком, вивели зі складу Agrofert та оформили на дітей Бабіша. Решту коштів вони залучили у вигляді кредитів під гарантії того ж Agrofert. Згодом, коли термін моніторингу ЄС завершився, компанія повернулася до складу холдингу.

Така відверта маніпуляція не залишила правоохоронців байдужими.

Окрім самого Андрея Бабіша, звинувачення по цій справі висунуто ще 10 особам, включаючи його сина, доньку та зятя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: