"Кимось пороблено?": в МЗС відреагували на ультиматум Угорщини

Середа, 14 лютого 2018, 15:43

"Кимось пороблено?" - саме так відреагували в МЗС України на ультиматум Угорщини щодо українського закону про освіту та на відмову угорської меншини від консультацій щодо мови освіти.

Свою реакцію на дії угорської сторони висловив заступник глави МЗС України Василь Боднар у Twitter.

"Мабуть, угорці не помічають День Валентина: то глава їх МЗС ультиматуми як мантру повторює (хоча чітко домовилися, що робити), то угорська меншина МОН свідомо ігнорує (хоча самі ж вимагали консультацій). Кимось пороблено? Треба буде вроки знімати", - написав заступник глави МЗС України.

Як повідомлялося, на цьому тижні Угорщина висунула умови для початку діалогу з Україною щодо мови освіти.

За словами угорського глави МЗС Петера Сійярто, щоб його країна зняла вето щодо комісії Україна-НАТО, Київ повинен "утримуватися від початку реалізації Закону (про освіту. - Ред.), поки не буде згоди про погодження кожної деталі законодавства з національними меншинами". На думку міністра, Київ мав би схвалити рішення про призупинення дії закону.

На сьогодні, 14 лютого, були заплановані консультації представників Міністерства освіти України та угорської національної меншини. Однак, представники угорської меншини повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо мови освіти.

Джерела "Європейської правди" в МОН підтвердили, що напередодні запланованих консультацій три з трьох організацій меншин, які опікуються мовним питанням, одночасно повідомили, що не братимуть участі у зустрічі.

Нагадаємо, сьогодні уряд України схвалив проект змін до закону "Про освіту", який розширює період запровадження мовної норми, а також відреагував на нещодавні заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто щодо даного закону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.