Серби навряд чи визнають Косово заради членства в ЄС – президент Сербії

П'ятниця, 16 лютого 2018, 17:08

Серби навряд чи підтримають повне визнання Косова як незалежної держави в обмін на членство в ЄС.

Про це в інтерв’ю Reuters заявив президент Сербії Александр Вучич.

"Це (визнання Косова. – Ред.) вирішать люди. Якщо ви думаєте, що більшість виступить на підтримку, я не маю такої певності", - сказав Вучич.

За його словами, тільки компромісне рішення може не допустити переходу статусу Косова у "заморожений конфлікт". "Якщо не буде компромісів, ми будемо мати "заморожений конфлікт" протягом десятиліть. Ми не повинні залишати це у спадок нашим дітям", - заявив президент Сербії. .

"Ми повинні поглянути на сьогоднішню реальність і зрозуміти відносини в світі і відносини в Косово, і зрозуміти, що Косово не наше, як ми вчили себе, але воно і й не їхнє, як вони намагаються показати це", - додав він.

Нагадаємо, Сербія, яка є кандидатом на вступ до ЄС, на вимогу Брюсселя повинна налагодити свої стосунки з Косовом. Хоча формально Брюссель не вимагає дипломатичного визнання Косова, Белград до запланованого у 2025 році вступу до ЄС повинен підписати двосторонній сербсько-косовський договір, який дозволяв би Косова вступити до міжнародних організацій, включно з ООН.

Європейський комісар з питань політики сусідства і переговорів з розширення Йоганнес Ган заявив, що Сербія повинна досягти угоди про нормалізацію відносин з Косово, якщо хоче вступити в ЄС.

Серед країн ЄС Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина та Іспанія не визнають Косово як незалежну державу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.