Без угоди з Косовом Сербія не стане членом ЄС - єврокомісар

Середа, 7 лютого 2018, 18:59

Європейський комісар з питань політики сусідства і переговорів з розширення Йоганнес Ган заявив, що Сербія повинна досягти угоди про нормалізацію відносин з Косово, якщо хоче вступити в ЄС.

Про це повідомляє Associated Press.

Після зустрічі з президентом Сербії Александром Вучичем в середу Йоганнес Ган сказав, що ЄС не хоче імпортувати будь-які неврегульовані спори разом з майбутніми новими державами-членами.

Ган відвідав Белград на наступний день після того, як Європейська комісія випустила новий стратегічний документ для Західних Балкан щодо перспективи розширення.

Документ передбачає, що Сербія може приєднатися до блоку в 2025 році, якщо вона виконає усі необхідні умови і буде проводити реформи.

Як відомо, Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александр Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом "компромісу".

Єврокомісія заявила, що жодна із шести західнобалканських країн, які претендують на вступ до ЄС, не зможе стати членом Євросоюзу, доки не вирішить прикордонні суперечки з сусідами.

З балканських країн кандидатами на вступ до ЄС є Албанія, Македонія, Сербія і Чорногорія, причому з Сербією (з 2014 року) і Чорногорією (з 2012 року) вже йдуть переговори про вступ. Боснія і Герцеговина чекає надання їй статусу кандидата з лютого 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.