ЗМІ: польським дипломатам дали вказівки, як пояснювати суперечку з Ізраїлем

П'ятниця, 2 лютого 2018, 09:26

Канцелярія польського прем’єра підготувала та передала МЗС Польщі інструкцію із вказівками для послів, як відповідати на запитання стосовно суперечки з Ізраїлем.

Документ на шість сторінок є у розпорядженні Gazeta Wyborcza.  

Документ пояснює точку зору польського уряду щодо спору з Ізраїлем через зміни до закону про Інститут національної пам’яті, який забороняє стверджувати про причетність поляків до Голокосту.

Та найцікавіше – інструкції містять список запитань, які дипломати можуть почути у зв’язку з суперечкою, та відповіді на них.

Польські дипломати повинні запевняти, що "відносини з Ізраїлем дуже хороші, і ця тимчасова криза, безумовно, не матиме постійного впливу". Крім того, польський уряд "не терпить" антисемітизму.

Якщо послів запитають, чи у зв’язку з законом можна буде відкрито говорити про вбивства в Єдвабному чи погроми в Кельці, потрібно відповідати, що погроми відбувалися по всій Європі, а Польща має обов’язок шанувати жертв і закон жодним чином цього не обмежує.

Окрім того, польська дипломатія здивована реакцією Ізраїлю, тому що проект закону був відомий вже півтора року тому.

Раніше повідомлялося, що Ізраїль ухвалить рішення про відкликання свого посла з Польщі у відповідь на схвалення польським Сенатом скандального законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Сенат Польщі без змін підтримав оновлений закон про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.