МЗС Польщі: заборона Києва на ексгумації суперечить європейським цінностям

Середа, 21 лютого 2018, 10:19

В МЗС Польщі вважають, що Україна, відбираючи у родичів жертв право на пошуки їх решток і належне поховання, ставить себе у конфлікт з європейськими цінностями.

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький в інтерв’ю виданню W polityce.

"Заборона на проведення ексгумацій обтяжуватиме двосторонні відносини, доки не буде скасована. Ми рішуче налаштовані до проведення переговорів з українською стороною, щоб досягнути цієї мети" - сказав він.

"Україна, відбираючи у родичів жертв право на їх знаходження і належне поховання, опиняється у безпосередньому конфлікті з європейськими цінностями" - наголосив Ціхоцький.

За його словами, МЗС Польщі і далі буде домагатися безумовного скасування заборони на проведення ексгумацій на території України.

Заступник глави МЗС Польщі підкреслив, що побоювання Києва щодо наслідків введення в дію закону про Інститут національної пам’яті чи демонтаж того чи іншого пам’ятника не можуть виправдати цю "варварську заборону".

Нагадаємо, віце-прем’єр України Павло Розенко 16 лютого перебував з візитом у Варшаві, де мав переговори зі своїм польським колегою Пйотром Глінським щодо скандального закону про Інститут національної пам’яті.

17 лютого у Польщі заявили, що "глибоко розчаровані" результатами переговорів між українським та польським віце-прем'єр-міністрами, оскільки Київ досі не прийняв рішення щодо питання скасування мораторію на ексгумацію польських поховань в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.