Туск: домовитися про бюджет ЄС до виборів 2019 року буде нереально

Середа, 21 лютого 2018, 16:57

Президент Європейської Ради Дональд Туск вважає, що досягти остаточної згоди щодо бюджету ЄС на 2020-27 роки до виборів у травні 2019 року нереально.

Про це йдеться у його листі до лідерів ЄС напередодні їхнього саміту, який відбудеться у п’ятницю.

Туск зазначив, що 27 лідерів ЄС (без прем’єра Британії) обговорять склад нового Європейського парламенту після Brexit та інші інституційні питання, окрема дискусія буде щодо багаторічного бюджету ЄС на період після 2020 року.

"Нам доведеться зіткнутися з проблемою розриву в бюджеті ЄС через Brexit. Це показує серйозність майбутніх викликів. Крім того, існує також питання термінів. Є багато причин для прискорення роботи над наступним бюджетом у порівнянні з попередніми переговорами. І це повинно бути нашою метою, але, як зазначалося багатьма під час попередніх консультацій, ми також повинні бути реалістами", - йдеться у листі.

Вибори до Європарламенту відбудуться у травні 2019 року, тобто через два місяці після офіційного виходу Британії з ЄС.

Нинішній бюджет ЄС розрахований до 2021 року. Керівники країн спільноти мають вперше обговорити наступне семирічне фінансове планування.

Нагадаємо, лідери країн Балтії хочуть розширити бюджет Євросоюзу після виходу Великої Британії з блоку і, можливо, створити "нові власні ресурси".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: