Юнкер про 2025 рік для Балкан: це - не обіцянка про вступ, а стимул для дій

Вівторок, 27 лютого 2018, 11:47

Балканським країнам не гарантований вступ до Євросоюзу у 2025 році, цей термін вказаний в якості орієнтовної дати для виконання необхідних умов.

Про це заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на прес-конференції в Белграді.

"Я знаю, що навколо цієї дати, 2025 року, ходить багато розмов. На цьому етапі я хотів би чітко висловитися. Це - не обіцянка, це - опис перспективи і орієнтовна дата, сильний стимул, тому що тим, хто готується стати членом ЄС після здійснення таких значних зусиль необхідне заохочення", - сказав Юнкер.

Він також окремо висловився щодо шансів Сербії вступити в ЄС і підкреслив, що серби в жодному разі не повинні вважати марними всі зусилля, докладені за останні роки.

"Сербія здійснила низку реформ, деякі болісні, які заслуговують на нашу повагу, якщо не наше захоплення. Але необхідні подальші реформи, які повинні бути проведені для забезпечення верховенства права, справедливості та основних прав", - сказав Юнкер.

Раніше він заявив, що Белград для вступу в ЄС також має вирішити територіальну суперечку з Косово.

Як відомо, 6 лютого Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

Дата 2025 року згадується в стратегії таким чином: "Стратегія пояснює кроки, які Чорногорія і Сербія повинні зробити для завершення процесу приєднання в 2025 році; в той час як інші можуть наздогнати їх, Чорногорія і Сербія є єдиними країнами, з якими ведуться переговори про приєднання".

З балканських країн кандидатами на вступ до ЄС є Албанія, Македонія, Сербія і Чорногорія, причому з Сербією (з 2014 року) і Чорногорією (з 2012 року) вже йдуть переговори про вступ. Боснія і Герцеговина чекає надання їй статусу кандидата з лютого 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.