Єврокомісія прийняла стратегію щодо Балкан з перспективою розширення

Вівторок, 6 лютого 2018, 17:47

Єврокомісія прийняла стратегію щодо "переконливої перспективи розширення ЄС та посилення взаємодії з Західними Балканами".

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Документ "підтверджує європейське майбутнє регіону як геостратегічної інвестиції у стабільну, сильну і єдину Європу, засновану на спільних цінностях".

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

Раніше у вівторок президент ЄК Жан-Клод Юнкер заявив, що 2025 рік не є датою, коли Сербія та Чорногорія повинні стати членами ЄС, а швидше "індикативною датою та заохоченням".

Ухвалена сьогодні стратегія "пояснює кроки, які необхідно зробити Чорногорії та Сербії для завершення процесу вступу з перспективою на 2025 рік".

"Хоча інші країни можуть їх наздогнати, Чорногорія та Сербія є двома країнами, з якими переговори про приєднання вже ведуться. Ця перспектива, в кінцевому рахунку, залежатиме від сильної політичної волі, здійснення реальних та стабільних реформ та остаточного врегулювання суперечок із сусідами", - заявили у Єврокомісії.

З балканських країн кандидатами на вступ до ЄС є Албанія, Македонія, Сербія і Чорногорія, причому з Сербією (з 2014 року) і Чорногорією (з 2012 року) вже йдуть переговори про вступ. Боснія і Герцеговина чекає надання їй статусу кандидата з лютого 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.