Президент Сербії пропонує створити зону вільної торгівлі на Балканах

Вівторок, 13 лютого 2018, 17:32

Президент Сербії Александар Вучич запропонував створити зону вільної торгівлі на Балканах.

Про це йдеться у статті "Західні Балкани повинні зламати торгові бар'єри", яку він написав для сайту Politico.

"Тепер, коли більшість західних балканських країн єдині в нашому прагненні стати частиною Європейського Союзу, - і ЄС опублікував нову стратегію для всього регіону — у нас є унікальна можливість, згідно з якою необхідно діяти", - заявив він, однак додавши, що "членство в ЄС не може бути самоціллю".

Вучич вважає, що лідери балканських країн повинні створити умови, які дозволять забезпечити зростання і процвітання цього регіону.

"Вільний потік товарів, послуг, людей і капіталу зробить наш регіон більш привабливим для інвестицій. Індивідуально, ми дрібні гравці, але в сукупності, ми є ринком вартістю 20 мільйонів. За останні 10 років товарообіг між Західними Балканами та ЄС зріс більш ніж удвічі, досягнувши в 2016 році €44 млрд, при цьому експорт в ЄС збільшився з €7 млрд до €18 млрд", - сказав президент Сербії.

Вучич заявив, що створення спільного ринку між країнами Західних Балкан подвоїть поточний рівень прямих іноземних інвестицій та дозволить залучити не менше 8-9 млрд доларів інвестицій в рік.

"Також це дозволить створити тисячі нових робочих місць і зробити наші економіки більш конкурентоспроможними. Це може стримати найкращі уми, які виїжджають", - додав він.

Нагадаємо, Єврокомісія прийняла стратегію щодо "переконливої перспективи розширення ЄС та посилення взаємодії з Західними Балканами".

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.