У Македонії заявили про чотири варіанти назви країни для вирішення суперечки

Вівторок, 27 лютого 2018, 17:42

Прем'єр-міністр Македонії заявив про чотири варіанти назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією.

Про це повідомляє Reuters.

"Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є)," - повідомив прем'єр-міністр країни Зоран Заєв за підсумками Балканського саміту, що відбувся в Лондоні.

Коли його запитали, "чи буде Греція щаслива щодо якогось із цих варіантів", він додав: "Так... у них варіанти, яким вони віддають більше переваги, а деяким не дуже (щодо назви Македонії - Ред.)".

Прем'єр також заявив, що ще потрібно визначитися із питанням доцільності внесення змін до Конституції Македонії, чого просить Греція в останні місяці.

Раніше повідомлялося, що всі учасники переговорів щодо врегулювання суперечки навколо назви Македонії прагнуть досягти рішення до кінця березня.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.