Суперечка щодо назви Македонії: від Скоп’є вимагають зміни Конституції

Четвер, 8 лютого 2018, 14:57

Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ) повинна змінити свою Конституції, якщо вона хоче врегулювання суперечки з Грецією навколо назви країни.

Про це заявив президент Греції Прокопіс Павлопулос на зустрічі з грузинським колегою Георгієм Маргвелашвілі, повідомляє видання Naftemporiki.

Президент Греції наголосив, що європейська перспектива Македонії цілковито залежить від назви країни, що не ставить під сумнів статус-кво нинішніх кордонів.

"Колишня Югославська Республіка Македонія вибором назви повинна позбутися всіх територіальних претензій, провести всі необхідні реформи свого законодавства, зокрема, Конституції. Це дозволить вирішити суперечку щодо назви і покращить перспективу країни на шляху вступу до НАТО і ЄС" - сказав Павлопулос.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією.

Раніше повідомлялося про п'ять варіантів нової назви колишньої югославської республіки: Республіка Нова Македонія, Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія і Республіка Македонія (Скоп'є).

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: