Рада Європи закликала Грецію посилити боротьбу з корупцією

Четвер, 1 березня 2018, 13:14

Греція має активізувати зусилля, спрямовані на запобігання корупції серед законодавців, і суддів та підвищити прозорість партійного фінансування.

Про це йдеться у двох доповідях Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO), повідомляється на сайті Ради Європи.

Одна з доповідей щодо запобігання корупції серед членів парламенту, суддів і прокурорів зазначає, що лише шість з 19 попередніх рекомендацій були реалізовані у належний спосіб.

У доповіді йдеться про те, що Греції потрібно робити більше для прискорення процедури прийняття законів у парламенті та спростити правила зняття імунітету парламентарів, оскільки кількість відмов у знятті імунітету "значно перевищила" ті запити, які були задоволені.

Крім того, GRECO наголошує, що Греції необхідні більш рішучі заходи у боротьбі з затягуванням судових процесів, та рекомендує країні встановити чіткі стандарти професійної поведінки та чесності суддів та прокурорів.

У другій доповіді про прозорість партійного фінансування GRECO критикує Грецію за повторне запровадження анонімності пожертвувань лише через два роки після повної їх заборони.

Нагадаємо, зараз у Греції триває розслідування масштабної корупційної справи, до якої залучена низка політиків високого рівня. Так, швейцарську фармацевтичну компанію Novartis звинувачують у тому, щоб вона давала хабарі топ-політикам в обмін на встановлення фіксованих цін на її ліки. Прокурори вважають, що це могло коштувати державі мільярди євро під час фінансової кризи.

За інформацією грецьких ЗМІ, політикам було виплачено близько 50 мільйонів євро хабарів. Компанія Novartis пообіцяла вжити заходів, якщо в результаті розслідування буде виявлено неетичну поведінку її менеджерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.