Британія висилає 23 дипломатів РФ і припиняє дипконтакти на високому рівні

Середа, 14 березня 2018, 14:49

Велика Британія висилає з країни 23 російських дипломатів, тому що уряд вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Про це заявила прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей під час виступу у парламенті.

"Відповідно до Віденської конвенції Велика Британії висилає 23 російських дипломатів, які були визначені як офіцери розвідки. Вони мають тиждень, щоб залишити країну", - сказала Мей, нагадавши, що після вбивства Олександра Литвиненка Британія вислала чотирьох російських дипломатів.

Прем'єр підкреслила, що ця висилка стане найбільшою за останні 30 років і "підірве діяльність російської розвідки в Британії на довгі роки".

Також призупиняються усі дипломатичні контакти на високому рівні, в тому числі скасовується запрошення для глав МЗС РФ Сергія Лаврова відвідати Лондон.

Прем'єр також повідомила про запровадження посиленних перевірок у Британії приватних рейсів з РФ, посилення перевірок на митниці та заморожування російських державних активів, якщо буде встановлено, що їхні власники загрожують безпеці країни або британським громадянам. Вона сподівається, що ці заходи підтримають обидві партії у парламенті.

"Для цих людей або їхнiх грошей у нашій країні немає місця", - сказала Мей.

Прем'єр також оголосила, що на Чемпіонат світу з футболу до Росії не поїдуть британські урядовці або члени королівської родини. 

Нагадаємо, 12 березня Тереза Мей оголосила, що з "високою імовірністю" Росія винна у спробі вбивства Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Як відомо, отруєні росіяни були знайдені непритомними в центрі міста Солсбері в неділю, 4 березня. Слідство ведеться за статтею "замах на вбивство", хоча раніше обговорювалася можливість кваліфікувати інцидент як терористичний напад, враховуючи потенційну небезпеку застосованої нервово-паралітичної речовини.

Детальніше про отруєння колишнього російського шпигуна читайте на УП в статті "Історія Скрипаля: вино, вербовка і помста Кремля".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.