Президент Македонії заветує вдруге ухвалений закон про визнання другої офіційної мови

Четвер, 15 березня 2018, 09:59

Парламент Македонії знову схвалив закон про визнання албанської другою офіційною мовою, а президент знову відмовився його підписувати.

Про це повідомляє Reuters.

Закон про визнання другої офіційної мови є ключовою частиною коаліційних домовленостей між правлячою Соціал-демократичною партією і партіями, що представляють албанську меншину.

Парламент вже одного разу прийняв цей закон, але президент Георге Іванов, союзник націоналістичної партії VMRO-DPMNE, назвав його неконституційним і відмовився підписати.

Це змусило парламент провести нове голосування за закон. У середу Іванов у відео зверненні заявив, що не підпише цей закон.

"Мовний закон є несправедливим і репресивним, він виділяє лише одну мову. Такий закон посилить міжетнічну напруженість і становить загрозу для міжетнічного життя", - сказав Іванов.

"Я не підпишу закон, який був прийнятий таким чином: закон, що зловживає європейським прапором, закон, щодо зміни якого не було жодних дебатів, закон, процедури голосування якого не були дотримані, та закон, який є неконституційним" , - наголосив він.

Згідно з македонською конституцією, президент зобов'язаний підписати законодавство, якщо воно буде схвалене парламентом вдруге. Наразі незрозуміло, яким чином документ буде введений у дію.

Етнічні албанці становлять чверть двомільйонного населення Македонії. Новий закон дозволяє їм використовувати албанську для комунікації з усіма державними установами країни.

Попередній закон, який був прийнятий в результаті мирної угоди 2001 року про припинення збройного конфлікту між етнічними албанцями та урядовими силами, передбачав офіційне використання албанської мови лише в районах, де албанська меншість становила більше 20% населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.