Порошенко обіцяє вступ до ЄС за кілька років, а до НАТО – ще раніше

Неділя, 18 березня 2018, 09:41

Президент Петро Порошенко у розмові з німецькими ЗМІ заявив, що Україна вже ближчим часом вступить до НАТО та Євросоюзу.

Про це йдеться в інтерв’ю Порошенка виданням медіагрупи Funke, яке опубліковане, зокрема, у Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Порошенко запевнив журналістів, що вступ України до ЄС – це "питання років, а не десятиліть".

"В Німеччині це (твердження) може бути непопулярним, але я абсолютно впевнений, що Україна увійде до складу Європейського союзу. І це буде питанням років, а не десятиліть. Навряд чи є якась інша країна, яка має більше ентузіазму щодо Європи, аніж ми, Україна", - заявив президент, не уточнивши, через скільки років він розраховує на таке рішення.

Окрім того, він заявив, що планує досягти членства в НАТО ще раніше, аніж членства в ЄС.

"Я встановлюю курс передусім на приєднання до НАТО, а вже потім – до ЄС", - наголосив президент.

Порошенко також запевнив, що "рішуче продовжить курс на реформи".

Коментуючи запитання про претензії західних партнерів у сфері протидії корупції, Порошенко пообіцяв, що Україна "виконає критерії вступу до ЄС, в тому числі у питанні протидії корупції".

Також Порошенко розповів про створення Антикорупційного суду. "Саме я започаткував створення Антикорупційного суду, якого немає у більшості країн Європи. Судді повністю політично незалежні, і вони отримують зарплатню втричі вищу за ту, яку має президент", - заявив він.

Як відомо, насправді президент тривалий час публічно відмовлявся підтримувати створення окремого Антикорупційного суду, а коли під тиском світової спільноти все ж подав відповідний законопроект, цей документ зустрів жорстку критику всіх експертів та західних партнерів через те, що проект затягував створення суду, та дозволяв призначати суддів із корупційним минулим та не гарантував їх політичної незалежності.

Зараз ЄС та МВФ вимагають від Києва привести законопроект у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії. (Детальніше про вади президентського проекта читайте в статті "Ігри довкола Антикорупційного суду: що заховано в законопроекті Порошенка").

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.