США занепокоєні ситуацією в сирійському місті Афрін - Держдеп

Понеділок, 19 березня 2018, 18:31

Сполучені Штати глибоко занепокоєні подіями в сирійському місті Афрін, що перебувало під контролем курдських повстанців, та звідки втекло більшість населення на тлі загрози нападу з боку Туреччини.

Про це йдеться у заяві Держдепартаменту США.

"Сполучені Штати глибоко стурбовані повідомленнями з міста Афрін за останні 48 годин. Схоже, що велика частина населення міста, де переважають курди, була евакуйована на тлі загрози нападу з боку турецьких військових сил та опозиційних сил, який підтримує Анкара", - йдеться у заяві.

Вашингтон також висловив занепокоєння через складну гуманітарну ситуацію та повідомлення про мародерство у місті Афрін, яке 18 березня турецькі війська взяли під свій контроль.

"США закликають всіх відповідних суб'єктів, що діють на північному заході (Сирії), зокрема Туреччину, Росію та сирійський режим, забезпечити доступ для міжнародних гуманітарних організацій, сприяти терміновій доставці гуманітарної допомоги особам, переміщених в результаті насильницьких дій, а також розробити скоординовану програму для безпечного і добровільного повернення людей в свої будинки в місто Афрін як можна швидше", - заявили у Держдепартаменті США.

У США вважають, що бойові дії на заході Сирії за останні два місяці, в тому числі в регіоні Афрін, відволікли увагу від кампанії боротьби проти терористичного угруповання "Ісламська держава", що "надало можливість ІДІЛ для відновлення на окремих територіях".

"Ми закликаємо всі сторони в Сирії зосередити увагу на цій серйозній загрозі зі сторони ІДІЛ", - йдеться у заяві.

Раніше повідомлялося, що топ-дипломат Європейського Союзу Федеріка Мегеріні розкритикувала Туреччину за військову операцію в північному сирійському місті Афрін та закликала Анкару забезпечити деескалацію ситуації.

Як відомо, у січні Туреччина розпочала на півночі Сирії наземну операцію "Оливкова гілка". Турецькі війська перетнули кордон Сирії та разом з бійцями союзної "Вільної сирійської армії" (FSA) вступили в бойові зіткнення із курдськими "Загонами народної самооборони" (YPG).

18 березня турецькі збройні сили та "Вільна сирійська армія" (FSA) взяли під повний контроль північно-західне сирійське місто Афрін.

Анкара називає YPG "терористами", вважаючи їх сирійським відгалуженням забороненої у Туреччині PKK.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв змести курдських бійців по всій довжині кордону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.