Прем'єр Нідерландів виступив за скорочення бюджету ЄС після Brexit

П'ятниця, 2 березня 2018, 18:06

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав до скорочення бюджету Європейського союзу після виходу Великої Британії з блоку.

Про це він сказав під час виступу в Берліні, повідомляє Reuters.

"Моя мета для багаторічного бюджету полягає в наступному: ніякого збільшення внесків, а кращі результати в рамках меншого бюджету", - сказав Рютте.

Невдоволення внесками в бюджет ЄС стало однією з основних політичних проблем в Нідерландах, які, як правило, роблять найбільші внески до бюджету у розрахунку на душу населення.

Рютте розкритикував витрати на сільське господарство і фонди розвитку Союзу, які становлять 70% бюджету.

"Трохи менші витрати на ці речі звільнять місце нашим новим пріоритетам, наприклад, посиленню прикордонного контролю і збільшеннювитрат на військову інфраструктуру", - сказав він.

Рютте зазначив, що фінансування європейських проектів розвитку має бути прив'язане до бажання країн-реципієнтів провести структурні економічні реформи.

Він також сказав, що виділення коштів необхідно прив'язати до дотримання європейських угод, таких як прийняття пропорційної частки біженців.

"Солідарність ЄС - це вулиця з двостороннім рухом", - сказав Рютте, очевидно, натякаючи на Угорщину, яка навідріз відмовляється приймати біженців.

Нагадаємо, лідери країн Балтії хочуть розширити бюджет Євросоюзу після виходу Великої Британії з блоку і, можливо, створити "нові власні ресурси". 

Питання формування довгострокового бюджету ЄС на 2021-2027 роки, коли Британія вже вийде з ЄС, стало головним питанням самміту лідерів ЄС минулого тижня.

У той час як Євросоюз потребує додаткових витрат на оборону, безпеку та міграцію, бюджет ЄС недораховуватиметься 10 мільярдів євро щороку через вихід Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.