Грибаускайте про бюджет ЄС після Brexit: у нас є тільки два варіанти

П'ятниця, 23 лютого 2018, 12:26

Після виходу Великої Британії з Євросоюзу спільноті доведеться збільшувати свій бюджет або скорочувати певні програми, якщо буде вирішено залишити його на поточному рівні.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте перед початком неформального саміту лідерів 27 країн ЄС у Брюсселі.

"Сьогодні ми маємо багато нових викликів і ми маємо феномен Brexit. Це означає, що прогалина у наших фінансових ресурсах між внесками після Brexit і новими обіцянками і запланованими проектами збільшиться приблизно на 20%. Нам необхідно вирішити: або збільшувати бюджет і шукати нові ресурси, або скорочувати певні програми", - сказала Грибаускайте.

"Сьогодні ми проведемо першу дуже загальну дискусію щодо того, як виглядатиме наступний європейський бюджет", - додала вона.

Питання формування довгострокового бюджету ЄС на 2021-2027 роки, коли Британія вже вийде з ЄС, стане головним питанням самміту.

У той час як Євросоюз потребує додаткових витрат на оборону, безпеку та міграцію, бюджет ЄС недораховуватиметься 10 мільярдів євро щороку через вихід Британії.

Нагадаємо, лідери країн Балтії хочуть розширити бюджет Євросоюзу після виходу Великої Британії з блоку і, можливо, створити "нові власні ресурси". Нідерланди виступають проти збільшення внесків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.