Творець додатку зі збору даних у Facebook: я став цапом-відбувайлом

Середа, 21 березня 2018, 12:14

Психолог з Кембриджа Алекс Коган, який створив додаток, що несанкціоновано зібрав дані 50 млн користувачів Facebook, заявив, що "став цапом-відбувайлом" для компаній Facebook і Сambridge Analityca.

Про це він розповів у коментарі BBC.

Алекс Коган є дослідником Кембриджського університету. Саме він розробив додаток "Це ваше цифрове життя", що отримав дані понад 270 тисяч користувачів Facebook та деякі дані їхніх друзів. Дослідник Cambridge Analytica Крістофер Вайлі стверджує, що в результаті це призвело до несанкціонованого збору даних близько 50 мільйонів користувачів.

Підозрюють, що отримані персональні дані мільйонів користувачів були використані кампанією Трампа для проведення ефективної політичної реклами, що й дозволило йому виграти вибори.

Коган заявив, що завершив працювати з Cambridge Analytica у 2014 році і уявлення не мав, що ці дані будуть використані на користь кампанії Дональда Трампа. Він відкинув обвинувачення, що порушив політику Facebook.

Коган заявив, що події минулого тижня стали шоком для нього та, на його погляд, "він був використаний Facebook та Cambridge Analytica як цап-відбувайло". "Ми думали, що ми робимо щось справді нормальне… Cambridge Analytica запевнили нас, що усе законно та відбувається у рамках умов надання послуг", - додав він.

Нагадаємо, компанія Facebook перебуває під вогнем критики, оскільки з'ясувалося, що британська аналітична фірма Cambridge Analytica зловживала великими об’ємами даних, отриманих через Facebook, щоб допомогти політикам здобути перемогу на виборах.

Зокрема, йдеться про виборчу кампанію президента США Дональда Трампа і Brexit-кампанію.

Правління британської консалтингової компанії Cambridge Analytica, яку звинувачують у зловживанні даними 50 млн користувачів Facebook, відсторонило генерального директора Александра Нікса.

Керівництво Європейського парламенту запросило засновника соціальної мережі Facebook Марка Цукерберга надати пояснення з приводу скандалу із зловживанням персональними даними.

Читайте детальніше: "Українки", російські гроші та Facebook: як британська фірма підтасовувала вибори по всьому світу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: