Парламентарі Косова сльозогінним газом зірвали угоду про кордон з Чорногорією

фото, відео
Середа, 21 березня 2018, 14:32

Депутати від опозиції застосували сльозогінний газ в парламенті у спробі запобігти ратифікації договору про кордон з Чорногорією, що є ключовою умовою для Косова, щоб отримати безвізовий режим з ЄС.

Про це повідомляє Balkaninsight.

Сльозогінний газ був розпилений депутатами лівої політичної партії "Самовизначення" (Vetevendosje) тоді, коли спікер парламенту Кадрі Веселі закликав депутатів до голосування за ратифікацію угоди.

 Фото із Twitter (Muhamet Hajrullahu)
Фото із Twitter (DTT-NET English)
 Фото із Twitter (DTT-NET English)

Для ратифікації договору необхідно дві третини голосів - 80 з 120 депутатів.

Посли США та ЄС в Косово вже засудили насильство та закликали депутатів повернутися в парламент для ратифікації угоди з ЄС.

Зазначимо, що питання ратифікації договору є одним із тих, що тримає країну в політичному тупику протягом останніх трьох років. 

Нагадаємо, Чорногорія і Косово підписали угоду про демаркацію кордону в 2015 році. Однак парламент Косова її не ратифікував. Питання ратифікації було винесене у вересні 2016 році, однак опозиція на чолі з прем’єром Харадінаєм, виступила проти, бо, як стверджувалося, за угодою Косово втрачає 8 тисяч гектарів території.

ЄС заявляє, що Косово має ратифікувати угоду про демаркацію кордонів з Чорногорією як передумову для громадян Косова вільно подорожувати в межах Шенгенської зони.

Зазначимо, що Чорногорія вже ратифікувала угоду про демаркацію кордону.

Нагадаємо, Чорногорія визнала незалежність Косова від Сербії у 2008 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.