Генпрокурор Польщі назвав неконституційним один з приписів "історичного" закону

Четвер, 22 березня 2018, 15:41

Генпрокурор Польщі вважає неконституційним один з приписів закону про Інститут національної пам’яті, який перебуває на оцінці Конституційного суду.

Про це йдеться в позиції генпрокурора для Конституційного суду, повідомляє Polsat News.

Президент Польщі підписав закон 6 лютого, а 14 лютого направив його на оцінку Конституційного суду.

У президента серед іншого викликає занепокоєння положення, яке вводить штрафи або до 3-х років у в'язниці публічне приписування польському народу і польській державі відповідальності за злочини Третього рейху.

У підписаній заступником генпрокурора Роберта Гернанда позиції йдеться про те, що це положення є конституційним.

Водночас неконституційним визнано положення закону, який передбачає, що "незалежно від приписів, які діють у місці здійснення правопорушення, цей закон застосовується до громадянина Польщі або іноземця у разі вчинення злочину" приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху.

Президент Польщі також оскаржив приписи закону у частині, де згадані "злочини українських націоналістів" і вислів "Східна Малопольща". На його думку, поняття "українські націоналісти" та "Східна Малопольща" досить невизначені.

"Ці поняття не відрізняються своєю невизначеністю від вже представлених понять, яким Конституційний суд вже надава позитивну оцінку" - йдеться у позиції генпрокурора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.