Порошенко обіцяє, що закон Про нацбезпеку відповідатиме стандартам НАТО

Субота, 24 березня 2018, 12:03

Президент України Петро Порошенко заявив, що остаточна редакція законопроекту Про національну безпеку України міститиме норму, відсутність якої у проекті закону раніше критикували дипломати ЄС та НАТО.

У ході заходів з нагоди дня Служби безпеки України в суботу в Київській області президент заявив, що законопроект міститиме норму про парламентський контроль за діяльністю СБУ.

"Хочу наголосити, що остаточна редакція закону Про національну безпеку передбачатиме запровадження цивільного парламентського контролю за діяльністю служби", - заявив він.

"На мою думку, так само як на думку наших партнерів, членів-країн НАТО, це важливо, аби повною мірою забезпечити відповідність закону, який я нещодавно передав до Верховної Ради, стандартам НАТО", - додав президент.

Нагадаємо, дипломати ЄС та НАТО у листі до президента, спікера ВР та секретаря РНБО заявляли, що низка положень зареєстрованого президентом України Петром Порошенком законопроекту "Про національну безпеку України" суперечить практикам Євросоюзу та НАТО.

У листі зазначалося, що законопроект не передбачає парламентського контролю за діяльністю Служби безпеки України, що є однією з фундаментальних цілей та вимог документу.

Дипломати також висловили занепокоєння у зв'язку із положенням про Ставку Верховного Головнокомандувача, "яке не відповідає стандартам і принципам НАТО та може мати суттєвий негативний вплив на принцип цивільного контролю".

Президент Петро Порошенко вніс до Верховної ради законопроект Про національну безпеку України 28 лютого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.