Верховний суд Ірландії "розчистив шлях" для референдуму з легалізації абортів

Середа, 7 березня 2018, 15:04

Верховний суд Ірландії "розчистив шлях" для референдуму з питання абортів, запланованого на кінець травня, постановивши, що плід не має конституційних прав, окрім права на життя згідно з "восьмою поправкою" до Конституції.

Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, у січні уряд запропонував провести в кінці травня референдум з реформування законодавства щодо абортів, пропонуючи виборцям вперше за 35 років змінити один з найсуворіших у світі законів з цього питання.

Перш ніж зробити остаточне формулювання та визначити дату референдуму, прем'єр-міністр Лео Варадкар заявив, що буде розумно дочекатися рішення Верховного Суду у справі, яку оскаржувала держава.

Початкове рішення пов'язане з випадком, коли нігерієць намагався скасувати наказ про депортацію 2008 року у процесі, ініційованому через вісім років на тій підставі, що його ірландська партнерка у той період була вагітною.

Тоді Високий суд країни постановив, що плід має права поза правом на життя, яке закріплено у "восьмій поправці", щодо якої виборці мають проголосувати під час референдуму.

Держава оскаржила цю постанову, стверджуючи єдиним правом ненародженого є право на життя, а всі інші конституційні права набирають чинності при народженні.

Нагадаємо, в Ірландії на голосування хочуть винести питання про те, чи необхідно скасувати так звану "восьму поправку" у Конституції від 1983 року, яка визнає рівні права на життя плоду та матері під час вагітності.

В даний час в Ірландії аборт можливий лише тоді, коли життя жінки знаходиться під загрозою, але не у випадку зґвалтування, інцесту або смертельної аномалії плоду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.