ЄС закликає розслідувати загибель 16 палестинців у Секторі Газа

Неділя, 1 квітня 2018, 09:54

Європейський союз закликає до незалежного розслідування сутичок на ізраїльсько-палестинському кордоні, під час яких загинуло щонайменше 16 палестинців.

Про це йдеться у заяві верховної представниці ЄС з питань зовнішньої політики й політики безпеки Федеріки Могеріні.

У заяві зазначається що 16 палестинців загинули в результаті дій ізраїльських сил безпеки, які використовували бойові набої під час зіткнень та демонстрацій в Газі біля кордону з Ізраїлем. Сотні людей також були поранені.

"Використання бойових набоїв має, зокрема, бути частиною незалежного та прозорого розслідування. Хоча Ізраїль має право захищати свої кордони, застосування сили має бути пропорційним у будь-якому випадку", - йдеться у заяві.

ЄС також закликає всі сторони продемонструвати стриманість і уникати подальшої жорстокої ескалації та будь-яких дій, які могли б поставити під загрозу життя цивільних.

"ЄС підтверджує свої заклики до припинення закриття сектора Газа та повного відкриття пунктів пропуску, одночасно вирішуючи питання законної безпеки Ізраїлю. ЄС також настійно закликає палестинські сторони активізувати свої зусилля, з тим щоб дозволити палестинській владі здійснити повний контроль над Газа", - зазначається у заяві.

Нагадаємо, 30 березня палестинці розпочався шеститижневий протест -  так званий "Великий марш повернення" поблизу кордону Палестини з Ізраїлем.

Десятки тисяч палестинців, які вимагають права повернення для біженців в Ізраїль, зібралися в п'яти місцях уздовж обгородженого 65-кілометрового кордону, де було розгорнуті наметові містечка для запланованого протесту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: