Вихід Британії з ЄС несе ризик для ірландського питання - Туск

Середа, 11 квітня 2018, 12:09

Вихід Великої Британії з ЄС несе ризик мирній Угоді страсної п'ятниці між Республікою Ірландія і Північною Ірландією.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск, передає Рolitico.

"Я вважаю, що вихід Великої Британії з ЄС - один із найсумніших моментів у європейській історії 21-го століття", - заявив президент Європейської ради.

Також він процитував слова ірландського письменника Джеймса Джойса: "Якщо Ірландія хоче стати новою Ірландією, вона повинна спочатку стати європейською".

"Я згадую ці слова, тому що вони можуть бути застосовані для всіх інших європейських народів, тим більше зараз, у часи виходу Британії з ЄС, коли європейська ентропія знову починає конкурувати з європейською гравітацією", - додав Туск.

За його словами, ірландське питання, а також конфлікти на Балканах та напруженість у відносинах між Туреччиною та ЄС створюють потенціал для конфліктів.

"Скрізь, куди погляну, я бачу цей небезпечний потенціал для конфлікту", - сказав він.

Нагадаємо, ЄС пропонує залишити Північну Ірландію в митному союзі після Brexit. Північна Ірландія - єдина частина Британії, яка після Brexit матиме спільний кордон з державою-членом ЄС – Республікою Ірландія.

У британському уряді сьогодні також заявили, що мають намір уникнути "жорсткого кордону" після виходу з ЄС.

Контроль над імміграцією, а також обмеження вільного пересування з країн ЄС були одними з головних питань в кампанії референдуму про вихід Великої Британії з ЄС в 2016 році.

Нагадаємо, Євросоюз і Велика Британія досягли домовленості, що перехідний період після Brexit складе 21 місяць і завершиться 31 грудня 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.