Британія може приєднатися до нових сил швидкого реагування після Brexit – ЗМІ

П'ятниця, 6 квітня 2018, 16:26

Франція і Німеччина розробляють плани щодо створення спільних європейських сил швидкого реагування, до яких після Brexit може приєднатися Велика Британія.

Про це повідомляє The Sun з посиланням на джерела.

Сили складатимуться з військовослужбовців низки країн ЄС і можуть бути розгорнуті за кордоном в умовах гуманітарних криз і громадянських воєн. Водночас країни поза межами ЄС, такі як Британія, зможуть долучитися до цих сил, зазначає співрозмовник.

"Друга за розмірами армія ЄС залишає союз, тому цей багатосторонній проект має сенс, коли все розпадеться", - сказав французький чиновник.

Об'єднані сили будуть незалежними від Брюсселя, хоч частина представників Єврокомісії хоче обмежити військово-технічне співробітництво з Лондоном після Brexit.

Крім Франції, Німеччини та Британії, до складу нових сил можуть увійти такі країни ЄС, як Нідерланди і Данія. Очікується, що про створення оголосять у червні, питання участі і ролі Лондона у новостворюваних силах досі обговорюється.

ЄС має власні бойові групи, які в принципі можуть бути розміщені за кордоном, але вони ніколи не використовувались.

Брюссель також розробляє плани посиленого оборонного співробітництва, яке, за словами критиків, є основою для європейської армії.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон після обрання на пост заявив, що Європа повинна мати спільні сили швидкого реагування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.