Вбивство Куцяка: Європарламент закликав ЄС до захисту журналістів

Четвер, 19 квітня 2018, 15:21

Європейський парламент закликав Євросоюз краще захищати журналістів та вимагає від Словаччини забезпечити незалежне міжнародне розслідування вбивства журналіста Яна Куцяка.

Відповідну резолюцію 573 голосами "за" Європарламент схвалив у четвер, повідомляє його прес-служба.

Парламент рішуче засудив вбивство словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової та запропонував назвати на честь Куцяка свою програму стажування для журналістів.

Європарламентарі закликали Словаччину забезпечити усі необхідні ресурси для проведення повного і незалежного розслідування подвійного вбивства, щоб притягнути винних до відповідальності.

Депутати також закликали захистити журналістів-розслідувачів від будь-яких форм залякування та звинувачень у дифамації, спрямованих на те, аби змусити журналістів замовкнути.

Парламент висловив тривогу з приводу потенційного проникнення організованої злочинності у словацьку економіку та політику на всіх рівнях, політизованого відбору топ-прокурорів та низки звинувачень у корупції проти топ-чиновників, які не призвели до належного розслідування.

"Вбивства Дафне Каруани Галісії та Яна Куцяка - це спроба підірвати наші фундаментальні цінності та удар по верховенству права в Європейському Союзі. Цей парламент бажає зміцнити права та обов'язки журналістів підтримувати вільну та незалежну інформацію", - заявив президент Європейського парламенту Антоніо Таяні.

Нагадаємо, 26 лютого у Словаччині застрелили журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його дівчину. Куцяк розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану "Ндрангета".

Протягом останніх тижнів у Словаччині відбувались одні з найбільших за останні роки протести, після яких у відставку пішов прем’єр Роберт Фіцо.

Але відставка Фіцо не вирішила кризу. Протестувальники продовжили виходити на вулиці, вимагаючи більш відчутних змін у країні. Учасники протестів стверджують, що розслідування вбивства журналіста йде неналежним чином.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.