Прем'єр Туреччини назвав Грецію притулком для ворогів

П'ятниця, 20 квітня 2018, 15:42

Турецький прем'єр Біналі Йилдирим назвав Грецію притулком для ворогів Туреччини у відповідь на рішення Афін про звільнення біглого турецького військового, якого Анкара звинувачує у причетності до спроби державного перевороту в липні 2016 року.

Про це передає DailySabah.

За його словами, таке рішення грецької влади ще раз доводить, що вона захищає причетних до перевороту. Також глава уряду закликав видати Анкарі підозрюваних за звинуваченням у тероризмі і спробі вбивства.

Напередодні суд Греції прийняв рішення звільнити одного з восьми турецьких військових, які покинули Туреччину на вертольоті після спроби державного перевороту в країні в 2016 році.

За даними грецьких ЗМІ, у найближчі дні буде звільнена і решта. Голова суду Іоанна Клапа заявила, що немає ознак того, що у разі повернення до Туреччини на військових чекає справедливий суд.

Крім того, за її словами, висунуті проти військових нові звинуваченнями виглядають безпідставними і суперечать європейському та грецькому законодавству.

Туреччина днями оприлюднила відео, на якому видно, як вісім військових йдуть через табір через декілька годин після спроби перевороту і за декілька хвилин до того, як вони сіли до гелікоптера і вилетіли з Туреччини. Троє військових на відео мають зброю.

Як відомо, в останні місяці у стосунках Греції та Туреччини, які є країнами-членами НАТО, зберігалася висока напруга. Зросла кількість інцидентів між турецькими і грецькими суднами поблизу спірних островів в Егейському морі, а також збільшилися порушення повітряного простору.

Провідні турецькі політики знову поставили під сумнів суверенітет Греції в Егейському регіоні.

На початку березня грецькі солдати у несприятливих погодних умовах патрулювали кордон у лісистому районі поблизу річки Еврос. Вони випадково зайшли на турецьку територію, де їх одразу затримали турецькі військові. Пізніше суд арештував їх.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.