Греція закликала Туреччину "зважувати слова" щодо спірних островів

Неділя, 1 квітня 2018, 15:24

Міністерство закордонних справ Греції заявило, що грецький суверенітет над островами Іміа беззаперечний, а Туреччині слід "зважувати слова" з цього приводу.

Про це повідомляє Ekathimerini.

"Туреччина помиляється, якщо вважає, що вона може порушувати міжнародне право без наслідків, як робить в інших точках навколо неї. Ми рекомендуємо їй зважувати свої слова", - заявили в Афінах.

Заява Греції з'явилася після висловлювань представника МЗС Туреччини Хамі Аксоя про те, що два острови в Додеканеському архіпелазі в Егейському морі "належать Туреччині".

В Анкарі наполягають, що Греція не має права включати ці острови в екологічну програму Євросоюзу Natura 2000 відповідно до нового природоохоронного закону.

"Немає жодних сумнівів щодо суверенітету Туреччини над островами Кардак (у грецькому варіанті Іміа, - ред.). Ми хотіли б підкреслити, що грецький закон не буде нести ніяких правових наслідків щодо суперечок, існуючих між Туреччиною і Грецією в Егейському морі", - заявили в Анкарі.

Нагадаємо, 12 лютого катер турецької берегової охорони протаранив грецьке судно, що стояло на якорі поблизу островів Іміа.

Острови розташовані всього в семи кілометрах від турецького курортного міста Бодрум на південному заході країни. Туреччина ставить під сумнів грецький суверенітет над ними.

Суперечка щодо їхньої приналежності розпочалася у січні 1996 року, коли обидві країни направили своїх морських піхотинців на два сусідніх острови. В ході конфлікту загинули троє грецьких військових.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.