Ердоган захищає надзвичайний стан на тлі дострокових виборів

Субота, 21 квітня 2018, 17:12

Надзвичайний стан в Туреччині спрямований на захист бізнесу від тероризму і перешкоджає страйкам робітників, заявив в суботу президент країни Реджеп Таїп Ердоган.

Про це повідомляє Reuters.

Цього тижня парламент Туреччини проголосував за продовження на три місяці надзвичайного стану, введеного після невдалого державного перевороту в липні 2016 року.

Надзвичайний стан продовжений вже всьоме і дозволяє Ердогану та його уряду обходити парламент в ухваленні нових законів і дає змогу утискати права та свободи.

Продовження надзвичайного стану розкритикували представники правозахисних груп і західні союзники Туреччини.

"Надзвичайний стан стосується тільки терористів. Зараз він запобігає страйкам робітників, таким як страйк в Бурсі, який ми негайно припинили. Це боротьба з тероризмом", - сказав Ердоган у своєму виступі перед бізнес-лобі DEIK, що представляє приватний сектор Туреччини за кордоном.

"Коли наші бізнесмени кажуть, що надзвичайний стан має бути скасовано, це нас засмучує... Ми будемо продовжувати його задля миру в нашій країні, якщо необхідно, продовжувати навіть вдесяте", - додав він.

В умовах надзвичайного стану в Туреччині страйки, протести і прояви громадянської непокори можуть бути скасовані з міркувань безпеки. Раніше цього року турецька влада завадила вийти на страйк робітникам північно-західного міста Бурса, центру автомобільної промисловості і текстильного виробництва.

Цього тижня Ердоган оголосив про проведення президентських і парламентських дострокових виборів у червні. Сполучені Штати заявили, що стурбовані здатністю Туреччини провести вільні і справедливі вибори в умовах надзвичайного стану.

За даними ООН, понад 160 тисяч людей були затримані після невдалого державного перевороту в Туреччині, стільки ж державних службовців звільнили з роботи. Були закриті десятки засобів масової інформації, затримані журналісти і активісти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.