Апеляційний суд в Гаазі розпочинає розгляд апеляції Караджича

Понеділок, 23 квітня 2018, 10:01

Судді ООН в понеділок починають дводенні слухання апеляції військового лідера боснійських сербів Радована Караджича, якого було засуджено на 40 років позбавлення волі за військові злочини.

Про це повідомляє AFP.

Засідання Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів, яке перейняло функції Міжнародного трибуналу по колишній Югославії після його закриття минулого року, розпочнеться сьогодні о 10:20 за Києвом.

Після короткого вступу головуючого судді Теодора Мерона, Караджичу та прокурорам буде надано три години для подання та відповідей. У вівторок Караджич також матиме можливість особисто звернутися до суддів.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії у 2016 році засудив 72-річного Караджича за звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях.

Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб, не могли відбуватися без участі Караджича.

В своїй апеляційній скарзі Караджич наводить 50 підстав для оскарження вироку. Так, зокрема, він стверджує, що він став жертвою "політичного процесу, метою якого було демонізація сербського народу в Боснії".

Адвокат Караджича заявив, що його клієнт не отримав справедливого судового розгляду, оскільки судді ООН "вважали його винним, а потім вибудували судження, щоб виправдати свою презумпцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.