Туреччина критикує Австрію та Нідерланди за заборону політичної агітації

Понеділок, 23 квітня 2018, 12:46

Уряди Австрії та Нідерландів "перешкоджають здійсненню більшості фундаментальних демократичних прав", забороняючи агітаційні кампанії турецьких політиків.

Про заявив міністр закордонних справ Туреччини Омер Челік, повідомляє Hurriyet.

"Очевидно, що австрійські та голландські прем'єри не беруть на себе відповідальність за демократичні цінності, приймаючи ці рішення. Вони просто надсилають свої привіти для антитурецьких та расистських політичних рухів. З такими підходами Австрія та Нідерланди лише отруюють демократичні цінності у своїх країнах. Вони сприяють розквіту расистських політичних рухів, які також ворожі проти цінностей ЄС", - сказав Челік.

"З одного боку, вони блокують здійснення більшості фундаментальних демократичних прав, а з іншого боку, вони стверджують, що в Туреччині є негативні зміни в демократії", - додав він.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в інтерв’ю телеканалу NTV сказав, що кроки, яких вживає австрійський канцлер Себастіан Курц, "повністю направлені проти нього". "Турецька боротьба за демократію не може бути так легко обмежена", - сказав він.

Будь-який австрійський громадянин турецького походження ризикує втрати громадянство Австрії, якщо голосуватиме на виборах в Туреччині, оскільки закон забороняє подвійне громадянство.

Проте більш ніж 52 тисяч людей, що живуть в Австрії, проголосували на турецькому конституційному референдумі 16 квітня 2017 року, причому 73% голосували за зміни, запропоновані правлячою партією Ердогана.

Нагадаємо, австрійський уряд планує заборонити турецьким політикам агітувати на території країни напередодні позачергових виборів у Туреччині.

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте назвав вимогу турецьких політиків проводити передвиборчу кампанію на території країни "небажаною ситуацією".

Туреччина проведе позачергові президентські та парламентські вибори 24 червня 2018 року. 

Читайте також: "Туреччина обиратиме нову владу: навіщо це Ердогану та що це змінить для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: