ЄС пропонує додатковий захист інформаторам, які викривають податкові шахрайства

Понеділок, 23 квітня 2018, 14:29

Європейська комісія пропонує додатковий захист для людей, які викривають шахрайство, ухилення від сплати податків, зловживання даними та інші подібні правопорушення.

Відповідні пропозиції представив віце-президент комісії Франс Тіммерманс, повідомляє Reuters.

"Не має бути покарання за правильні вчинки. Крім того, сьогоднішні пропозиції також захищають тих, хто виступає джерелом журналістів-розслідувачів, допомагаючи забезпечити захист свободи слова та свободи засобів масової інформації в Європі", - сказав Тіммерманс.

Він додав, що запропоновані правила захищатимуть тих, хто розкриває незаконну діяльність у сфері державних закупівель, фінансових послуг, відмивання грошей, ядерної безпеки, безпеки харчових продуктів, захисту приватного життя та захисту даних.

Єврокомісія запропонувала проект пропозицій через критику щодо відсутності в законодавстві ЄС норм про захист осіб, які повідомляють про такі порушення.

Зокрема, наводять приклад двох колишніх працівників бухгалтерської фірми, яких переслідували у 2016 році за надання інформації про податкові угоди Люксембурга з великими корпораціями. Засудження одного з них було скасовано Верховним судом Люксембургу цього року.

Єврокомісія заявила, що її пропозиції захищатимуть співробітників компаній, що надали дані про злочин, від таких наслідків як пониження на посаді, звільнення та навіть судові позови.

Пропозиція вимагає схвалення від країн ЄС та Європарламенту. В даний час лише 10 країн ЄС пропонують повний захист інформаторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.