Полторак розповів, яку зброю Україна планує закупити в Канади

Вівторок, 24 квітня 2018, 14:54

У 2018 році Україна планує закупити антиснайперські комплекси в Канаді, а також про має договори про військову допомогу зі США, Литвою, Латвією та Польщею.

Про це заявив Міністр оборони Степан Полторак в інтерв'ю BBC News Україна, опублікованому на сайті Міноборони.

"Є рішення уряду Канади — у цьому році ми плануємо у них дещо закупити. Антиснайперські комплекси (техніка, яка дозволяє вирахувати місце, з якого веде вогонь снайпер, - ред.). Є домовленості і зі Сполученими Штатами, Литвою, Латвією, Польщею. Якщо порівняти з 2014 роком, то оту блокаду, небажання постачати нам озброєння і техніку, ми подолали", - заявив Полторак.

Передача американських протитанкових систем Javelin Україні, відбудеться "своєчасно", зазначає міністр.

"І під час останнього мого візиту до США 2 лютого ми домовилися з міністром оборони Меттісом про дату. Я точно знаю, коли вони будуть, ми до цього готуємося. Ми відібрали людей і готуємо їх. Вони проходять теоретичну підготовку, вивчають різні протитанкові системи, не тільки Javelin", - сказав Полторак.

Водночас він закликав, не приділяти Javelin надто багато уваги.

"Наприклад, Javelin стріляють на відстань 2 км, "Стугна" (українська протитанкова ракета, – ред.) - на 5 км. Javelin виконують трохи інше завдання, але самі по собі не вирішать усіх проблем на лінії зіткнення. Тому не треба переоцінювати важливість Javelin, а використовувати їх тоді, коли буде потрібно - на важких і загрозливих напрямках", - пояснив глава Міноборони.

Нагадаємо, 13 грудня Канада включила Україну у контрольний перелік країн, до яких дозволено поставки автоматичної стрілецької зброї (Automatic Firearms Country Control List).

В даний час до переліку включено 39 країн, в основному країни-члени НАТО, а також Австралію, Ботсвану, Чилі, Республіку Колумбію, Фінляндію, Ізраїль, Кувейт, Нову Зеландію, Перу, Саудівську Аравію, Республіку Корею та Швецію.

США виділили 350 мільйонів доларів для надання безпекової допомоги Україні та заходи щодо протистояння російській агресії у 2018 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.