Прокурор вимагає для Караджича довічного ув’язнення

Вівторок, 24 квітня 2018, 15:24

Адвокат прокуратури ООН закликала суддів, які розглядають апеляцію колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича, визнати його винним у геноциді та збільшити термін ув’язнення за звірства під час боснійської війни від 40 років до довічного.

Про це повідомляє Associated Press.

Прокурор Катріна Густафсон заявила апеляційній панелі із п'яти суддів Міжнародного залишкового механізму ООН для кримінальних трибуналів, що Караджич "зловживав своєю надмірною владою, щоб проливати кров незлічимої кількості жертв. Справедливість потребує, щоб він отримав максимальне можливе покарання – довічне ув'язнення".

Адвокати Караджича у вівторок заявили, що з нього необхідно зняти звинувачення у геноциді, яке у 2016 році винесли судді за його роль у різанині в Сребрениці 1995 року.

Як повідомлялось, судді ООН в понеділок почали дводенні слухання апеляції військового лідера боснійських сербів Радована Караджича, якого було засуджено на 40 років позбавлення волі за військові злочини.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії у 2016 році засудив 72-річного Караджича за звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях.

Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб, не могли відбуватися без участі Караджича.

В своїй апеляційній скарзі Караджич наводить 50 підстав для оскарження вироку. Так, зокрема, він стверджує, що він став жертвою "політичного процесу, метою якого було демонізація сербського народу в Боснії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.