Україна і Угорщина мають якомога швидше вирішити "мовну" суперечку – Столтенберг

Четвер, 26 квітня 2018, 12:26

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликає Україну і Угорщину вирішити суперечку щодо мовної статті освітнього закону у найкоротші терміни.

Про це він заявив напередодні зустрічі глав МЗС країн НАТО у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

За його словами, Угорщина є цінним членом Альянсу, який робить важливий внесок у колективну безпеку.

"Водночас Україна є важливим партнером НАТО, і Альянс демонструє свою підтримку Україні не лише через російську агресію проти неї" - заявив Столтенберг.

"Ми не змогли скликати Комісію Україна-НАТО на рівні міністрів, тому що Угорщина блокує її через мовний закон. Угорщина і Україна повинні якомога скоріше вирішити суперечності навколо цього закону" - наголосив генсек.

Він нагадав про проведене засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів, однак потрібне вирішення суперечностей задля того, щоб провести таке засідання на міністерському рівні.

Як відомо, Угорщина уже втретє заблокувала проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту. Будапешт переконаний, що закон значно обмежив права національних меншин у використанні рідної мови.

Раніше 11 держав-членів НАТО, в тому числі Німеччина, висловили незгоду з діями Угорщини щодо блокування євроатлантичних ініціатив України через закон про освіту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.