Асоціація єврейських організацій України розкритикувала "наклеп" конгресменів США

Четвер, 10 травня 2018, 09:45

Лист, який 56 конгресменів США скерували до Держдепартаменту з проханням про дипломатичний тиск на Україну і Польщу через "фінансований державами антисемітизм", несе в собі спотворення інформації.

Про це заявив голова "ВААД України" (Асоціація єврейських громадських організацій та громад України) Йосип Зісельс на своїй сторінці у Facebook.

"Твердження про "підтримуване державою спотворення й заперечення Голокосту" в Україні, відвертим чином суперечить дійсності. Це звинувачення абсурдне. Нам не відомий жодний факт, коли б українська держава підтримувала заперечення Голокосту, в тому чи іншому вигляді. Маємо сумніви, що хто-небудь із конгресменів, які підписали лист, може назвати бодай один такий випадок", – написав він.

Звернення є антиукраїнським наклепом, який "вже використовують у пропагандистському секторі гібридної війни РФ проти України", зазначив Зісельс.

У заяві проаналізовані й інші твердження з листа, які, на думку "ВААД України", вказують на те, що "конгресмени посилаються на недостовірні дані".

"Для отримання точної й повної інформації про прояви антисемітизму ми рекомендуємо звертатись до матеріалів моніторингу, який проводить "ВААД України". Наш моніторинг не зафіксував… негативної динаміки. Достатньо сказати, що протягом 2017 року в Україні не було зафіксовано жодного антисемітського інциденту, пов’язаного з насильством", – вказано в заяві.

У "ВААД України" також згадали, що "коли американські конгресмени писали якісь подібні листи, у 2009 і у 2013 роках, вони були ініційовані політтехнологами, що працювали на Кремль, про що можна стверджувати напевне".

Нагадаємо, занепокоєння у конгресменів викликав український закон 2015 року, який "прославляє нацистських колабораціоністів та впроваджує кримінальне переслідування за заперечення їхнього героїзму".

Конгресмени заявляють, що Україна прославляє "нацистських колабораціоністів Степана Бандеру, Романа Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію".

Крім того, конгресмени згадують про зростання кількості випадків антисемітизму в Україні, до яких входить осквернення меморіалів Голокосту та єврейських храмів. Як приклад наводять принесення свинячої голови зі свастикою у синагогу в Умані.

Зауважимо, хоча звернення стосується ситуації в Україні та Польщі, більша його частина присвячена саме Україні.

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович назвав лист "змішуванням некомпетентності та свідомого спотворення інформації, змішуванням правди і брехні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.