Українці у ЄС отримують найбільшу кількість зобов'язань повернутися на батьківщину - МЗС

П'ятниця, 11 травня 2018, 15:02

Громадяни України отримують у ЄС найбільшу кількість зобов'язань на повернення до країни походження у порівнянні з іншими групами іноземців.

Про це заявив начальник відділу консульсько-правових питань, заступник начальника управління консульського обслуговування департаменту консульської служби МЗС Сергій Міняйло, передає УНІАН.

"Якщо говорити про безпекову складову, то на початку цього року FRONTEX (Європейське агентство з охорони зовнішніх кордонів країн-членів Європейського Союзу) опублікувало звіт за минулий рік, і зокрема, там були визначені основні небезпеки, які є для українського безвізового режиму", - сказав дипломат.

Першою причиною для занепокоєння європейської сторони є безпека документів, зазначив Міняйло.

"Головним чином це стосується тих старих попередніх паспортів, які, на жаль, громадяни України використовують в певній кількості підробок", - заявив Міняйло.

У звіті FRONTEX також зазначена стурбованість через можливість переміщення в Європу зброї, яка незаконно попадає на мирну територію України з зони бойових дій на Донбасі.

"Інший момент, який також відзначається і європейською стороною, і українською стороною - це значна кількість громадян України, які використовують безвізовий режим трошки не за призначенням", - додав представник МЗС.

"Ніхто візовий режим, пов'язаний з необхідністю працевлаштування, не скасовував. І на жаль, та економічна ситуація, яка є в державі, змушує значну частину громадян України в порушення тих домовленостей, які є між українською та європейською стороною, змушує їхати в пошуках праці. І європейська сторона доволі прискріпливо ці процеси моніторить, відслідковує, і треба також дивитися правді у вічі, і визнавати, що на жаль, громадяни України є першою групою іноземців, які отримують в Європі найбільшу кількість зобов'язань на повернення до країни походження", - наголосив Міняйло.

Він пояснив, що йдеться про те, що "коли міграційні служби виявляють особу, яка порушує візовий міграційний режим, її не садять прямо відразу до літака і відправляють додому, а зобов'язують її полишити територію Шенгенської зони".

"Треба віддати належне також свідомості українських громадян, які все ж таки виконують ці зобов'язання і повертаються додому. Це порушення наших двосторонніх домовленостей є найбільшою небезпекою", - сказав дипломат.

Нагадаємо, під час обговорення механізму призупинення безвізових режимів з третіми країнами у січні дипломати ЄС висловили занепокоєння щодо шукачів притулку Грузії та Албанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.